All we do is travel

8. Februar 2018

STA potovanja

Kako preživeti potovanje z otroki?

Če se z družino odpravljaš na daljše potovanje z avtom, obvezno preberi naslednje nasvete, kako otroke pripraviti na road trip in se ob tem izogniti slabi volji in joku na zadnjih sedežih. 

 

Na potovanje se začni z otroki pripravljati že doma in pripravi njihovo domišljijo: pokaži jim filme o road tripih in jih naloži tudi na tablico, ki jo boste vzeli s sabo na potovanje. Založi se z glasbo, ki je eden boljših načinov, kako pomiriti, zamotiti in zabavati otroke na poti, pa tudi odraslim lahko pomaga dvigniti razpoloženje in krajšati čas. Otrokom ne glede na starost vedno pojasni, kam greste, koliko časa bo trajala pot in kdaj ter kje so planirani odmori.

 

Družinsko potovanje z avtom 

Kaj gledati z otroki v avtu?

Najstniki bodo uživali v filmih o potovanjih disfunkcionalnih družin, kot je npr. What We Did On Our Holiday ali Naša mala mis. Za starejše najstnike bo zabaven tudi The Inbetweeners 2. Od slovenskih pa jim lahko predvajaš Izlet. Puncam pa pokaži kultno Thelmo in Louise. In če ti ne pride nič drugega na misel, lahko rečeš, da so Zvezdne steze ultimativni road trip.  

 

Za mlajše bodo zanimivi RV (Avtodom), Avtomobili ali Beanove počitnice. Nič ne bo narobe, če jim v krizni uri v roke porineš tablico z njihovo najljubšo risanko ali serijo.

Brati ali ne brati?

Če otroci niso nagnjeni k slabosti v avtu, bo branje odličen način, da čas hitreje mine, pa še tematsko knjigo lahko najdete. Najstnikom se bo zdelo kul brati Kerouaca in njegov Na cesti. Za najmlajše bo privlačna nahrbtna knjižica iz blaga Skrivnostni pomočnik, kjer spremljamo medvedka na potovanju k prijatelju, Čuri Muri v Afriki, Arne na potepu ali Drejček in trije Marsovčki.

Kaj poslušati?

Z malimi otroki je najbolje poslušati kar koli radi poslušajo, če so zraven zabavna besedila, toliko bolje. V našem avtu je velik hit Čuk na palici Svetlane Makarovič ali kultni Maček Muri Kajetana Koviča. Z najstniki se je najbolje dogovoriti za izmenjevanje glasbe - razen, če njihove resnično ne moreš prenesti, v tem primeru je najbolje, da jim prepustiš izbiro na njihovem pametnem telefonu in jih opremiš s slušalkami. Ali pa jim predstaviš legendarne komade, kot je Hit the road Jack ali We’re on the road to nowhere. Skupaj poslušajte tudi tečaj jezika dežele, kamor potujete. Lahko pa skupaj poslušate avdio knjigo Guliverjeva potovanja ali Gospodar prstanov.

Odgovornosti in naloge

Starejšim otrokom je smiselno in celo priporočljivo naložiti kakšno odgovornost. Ne le, da se tako učijo življenjskih veščin, tudi bolj aktivno se vpletejo v potovanje. Lahko jim naložiš odgovornost za zemljevide, rezervacije hotelov, skrb za potovalno blagajno, vlogo družinskega fotografa ...

Besedne igre

Igrajte se kalodont (igra, pri kateri mora vsak igralec povedati besedo, ki se začne na zadnji zlog prejšnje), vidim nekaj/mislim na ... (igra ugibanja, pri kateri lahko na vpršanja odgovarjaš le z da ali ne), skupaj povejte zgodbo (prvi igralec pove eno poved, naslednji smiselno nadaljuje).

Kreativnost

Vsem otrokom, starejšim od 18 mesecev, lahko za potovanje priskrbiš risalni blokec ali pravo skicirko. Tako se bodo v avtu zamotili, na postojankah pa ohranili budno oko.


Seveda pa v potovalni načrt ne pozabi vključiti točk, ki so zanimive za otroke, kot so tematski parki, gradovi, lokacije, na katerih so snemali znane filme … In seveda dovolj nestrukturiranega časa, ko se samo zabavate in družite, saj veš, kot družina.

 

Kreativnost in samostojnost pa lahko pri otrocih spodbujaš tudi tako, da jim omogočiš super počitnice v enem od naših poletnih kampov. Priporočamo Camp California na Hrvaškem in ti zagotavljamo, da se bo tvoj nadebudnež vrnil s kupom dobrih idej za naslednji družinski road trip. 

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb