All we do is travel

4. Oktober 2017

STA potovanja

Pravila obnašanja, ko obiskuješ templje v jugovzhodni Aziji

Med obiskovanjem templjev, svetišč, pagod … v jugovzhodni Aziji marsikdo kar pozabi, da to niso le turistične znamenitosti, ampak predvsem mesta z verskim, kulturnim in nacionalnim pomenom za lokalne prebivalce. Seveda so domačini v teh krajih izjemno prijazni in potrpežljivi do tujcev, četudi se ti ne obnašajo najbolj primerno, vendar pa je dobro poznati in upoštevati nekaj pravil – ne nazadnje smo turisti tu le obiskovalci in opazovalci. 
 
Na kaj moraš torej biti pozoren, ko se odpraviš v jugovzhodno Azijo? 
 

 

Ne delaj selfijev s kipom Bude!

Če se že želiš fotografirati s kipom Bude, potem mu nikakor ne obračaj hrbta, odpovej se različnim grimasam in gestam z rokami, saj je vse to izjemno nespoštljivo.
 

Pokrij tatuje z motivom Bude

Budistične podobe in sveta besedila so pogost motiv tatujev med zahodnjaki, vendar v jugovzhodni Aziji niso dobro sprejeti. V deželah, kot je Tajska, poskusi morebitne tatuje z motivom Bude čim bolj prikriti. Na plaži te najbrž res ne bodo gledali postrani, v templju pa nikakor niso zaželeni.
 

 

Ne nosi pretirano odprtih oblačil

V splošnem velja, da je treba vedno pokriti kolena in ramena – in to tako moški kot ženske. Ko greš obiskat katerega od templjev, je pametno imeti s seboj kakšen šal ali sarong (ampak ne prosojnega), da se lahko primerno zakriješ, če bi bilo treba.
 

Preden vstopiš v tempelj, si sezuj čevlje

Po večini Azije je običajno, da se sezuješ, preden vstopiš k nekomu na obisk, še bolj pa je to pomembno, ko vstopaš v templje. Ne gre le za zaščito prostora pred umazanijo, ampak je tudi pomemben znak spoštovanja.
 

 

Ne dotikaj se menihov

Menihi in nune naj ne bi imeli fizičnih stikov z neposvečenimi, še posebej neprimerno pa je, če bi se jih dotaknil nekdo nasprotnega spola. Če se to zgodi, se morajo po navadi pokoriti v samostanu. Prav tako jim ničesar ne dajaj neposredno v roke.
 

 

Ne zasleduj menihov, da bi jih fotografiral

V jugovzhodni Aziji se domačini na splošno radi fotografirajo s tujci. Če prijazno poprosiš (ali pa le pokažeš svoj fotoaparat in se nasmehneš), bo večina menihov dovolila fotografiranje ali pa bodo celo pozirali s turisti. Nikakor pa ni primerno zasledovati menihov in jih fotografirati.
 

Izogibaj se javnim izkazovanjem nežnosti

Poljubljanje, držanje za roke in druga javna izkazovanja nežnosti v templjih niso zaželeni. Pravzaprav je vsa jugovzhodna Azija glede tega dokaj konzervativna, tako da javno izkazovanje naklonjenosti nikjer ni zares primerno. 
 

 

Ne bodi glasen ali nevljuden 

Budistični templji v jugovzhodni Aziji so namenjeni tihi kontemplaciji, zato nikar ne vpij. Prav tako ne teci in se ne prerivaj. Prednost daj starejšim in menihom. Do otrok so tu sicer načeloma strpni in jim marsikaj odpustijo, vendar je bolje, če glasni razposajenci počakajo zunaj in se igrajo pred templjem. Bodi spoštljiv in ne pozabi se smehljati. 
 
Če potrebuješ še kakšen nasvet – glede obnašanja, oblačenja ali pa glede rezervacije hotelov in letalskih vozovnic – se kar obrni na nas, z veseljem ti bomo pomagali in poskrbeli, da bo tvoj obisk tega dela Azije nepozaben! S trenutno akcijo, ki te do Bangkoka popelje za 469 €, pa tudi dostopen. Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici in kmalu se boš lahko pravil držal v živo. ;)
 


Oddaj povpraševanje

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb