All we do is travel

7. Avgust 2017

STA potovanja

New York: zakaj je bolje, če ga prehodiš, kot da greš s podzemno?

Kalorije niso najbolj pogosta mera za razdalje, vendar pa so – sploh odkar potekajo razprave, ali lahko govorimo o epidemiji debelosti – gotovo lahko uporabne. Tudi ko razmišljamo, ali bi na dopustu kakšen kilometer prehodili, prekolesarili ali sedli na podzemno. Brez dvoma ima newyorška podzemna železnica svoj čar in vsekakor predlagamo, da jo izkoristiš za daljše razdalje ali v večernih urah. Zanimivo je tudi doživeti t.i. rush-hour, ko se vsem tako mudi, ti pa se s počasnimi koraki prebijaš skozi množice.

Po pločniku v službo ali na ogled mesta

V New Yorku je podzemna železnica eno najpomembnejših prevoznih sredstev in seveda jo uporabljajo mnogi, ki se dnevno vozijo v službo. Ker pa je debelost v ZDA vse bolj razširjena in stopnja debelosti tudi izjemno zaskrbljujoča, se vse pogosteje iščejo načini, kako z malimi spremembami uvesti več gibanja v vsakodnevno življenje. Hoja, tek ali kolesarjenje v službo so med najbolj enostavnimi predlogi.

Tako je nastal natančen zemljevid newyorške podzemne železnice z informacijami o porabi kalorij na posameznih odsekih in če vemo, da je med popotovanji pomembna tudi kulinarika, boš gotovo vesel kakšnega namiga.

Kako so izračunani podatki?

Podatki so izračunani na podlagi porabe kalorij, kot bi jih porabljal nekdo, ki tehta 81 kg (povprečna teža v ZDA) in hodi s hitrostjo približno 5 km/h. Poleg tega so izračunane še porabe za nekatere najpogostejše razdalje, če bi jih pretekel pri hitrosti približno 10 km/h ali prekolesaril pri hitrosti okrog 20 km/h.

Kaj so še pokazali rezultati izračunov?

7. avenija in Nassau Street sta najbolj primerni za hojo, na 6. in 8. aveniji pa boš za hojo med posameznimi postajami porabil največ. V povprečju bo hoja med posameznimi postajami trajala približno 10 minut, pri čemer boš porabil približno 45 kalorij.

 

(Vir: https://treatedprod.azureedge.net/doctorartical/treated-nyc-tube-maps-aug15-proof3-2.jpg)

Kaj pomenijo ti rezultati?

Ti rezultati nikakor ne pomenijo, da moraš prepešačiti ves New York, prav tako naj te ne skrbi, da bo po novem na ulicah še več Newyorčanov, ki se jim bo mudilo v službo, lahko pa v svoj potovalni načrt všteješ tudi kakšen sprehod več. Če boš vsakokrat prepešačil le po eno postajo zjutraj in zvečer, bo tvoj 5-dnevni obisk New Yorka »pokuril« okrog 450 kalorij, kar je približno toliko, kot bi jih porabil med 30–40 minutami na tekaški stezi.

Male spremembe

Pri telesni vadbi je največji problem, da si le stežka vzamemo čas zanjo, tako da je vsaka malenkost, ki jo dodamo v svoj pretežno sedeči način življenja, pomembna. Morda se ena postaja – 45 kalorij – ne sliši veliko, vendar pa se vsaka dodatna porabljena kalorija pozna. Takšne vrste spremembe so pomembne tudi zato, ker že nekaj minut hoje pomaga pri zmanjševanju tveganja za nekatere vrste žilnih obolenj, kot je npr. visok krvni tlak.

 

Če se torej odpravljaš v New York in želiš tudi med potepanjem narediti nekaj za svoje zdravje (in – kot rečeno – pri newyorški kulinarični ponudbi boš moral o tem kar dobro premisliti ;)), upamo, da bo zemljevid uporaben. Če te poraba kalorij ni ravno prepričala, pa lahko kakšen odsek poti pretečeš – le poskrbi, da se boš imel možnost na koncu tudi preobleči ;)

 

 

So športni copati že pripravljeni? Pridi, New York te čaka, ravno tako kot naša super aktualna akcija, s katero te v New York odpeljemo že za 394 €! Pokliči nas na 080 47 42 in pripravili bomo najboljšo ponudbo zate! 

 Oddaj povpraševanje

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb