Kam te nesejo krila?

Japan Rail

Naroči online

Vlaki, po katerih lahko nastavite uro! Japonska je znana po enem najbolj modernih in razvitih transportnih sistemov na svetu, železnici, ki omogoča dostop do praktično vsake vasi. Železniški sistem je preprost za uporabo, vlaki vozijo pogosto, še posebej v velikih mestih. Za tiste, ki se še posebej navdušujejo nad potovanji z vlaki, pa nasvet - ne zamudite vožnje z vlakom Shinkansen (t.i. Shinkansen bullet train), ki prevozi 1715 km od severa do juga v samo 7 urah in 30 minutah! 

Japan Rail Pass

Vozovnica Japan Rail Pass je namenjena samo tujcem, ki obiščejo Japonsko s turističnimi motivi, zato je ne morete kupiti na Japonskem, ampak pred odhodom na potovanje. Omogoča neomejeno potovanje z japonskimi železnicami, določenimi avtobusnimi prevozniki in trajekti. Vozovnice so na voljo v dveh razredih – Zelenem (prvi razred) in Navadnem (ekonomski razred) za obdobje 7, 14 ali 21 zaporednih dni potovanja (vozovnica začne veljati s prvim dnem potovanja). Vozovnica omogoča velik popust pri potovanju, saj na primer 7-dnevna vozovnica stane približno toliko kot povratna karta med mesti Tokio in Kyoto. Japan Rail Pass prav tako omogoča 10% popust na rezervacije, ki jih naredite med potovanjem v hotelih, včlanjenih v Japan Rail Hotel Group (svojo vozovnico morate pokazati ob prijavi na recepciji).


Odrasli
1. razred

Odrasli
2. razred

7 dni

329 €*


250 €*


14 dni

523 €*


389 €*


21 dni

675 €*


494 €*


** otrok (od 6. do 11. leta starosti) lahko potuje s 50 % popustom na ceno za odraslo osebo

Naroči online

Kdo jo lahko kupi?

Japan Rail Pass so vozovnice, ki so dostopne samo tujcem, ki obiščejo Japonsko ″iz turističnih namenov″. Za nakup vozovnice morate izpolniti dva pogoja: tujec, ki vstopa v državo kot turist ter žig začasnega obiskovalca (″temporary visitor″) v potnem listu. Tega prejmete ob vstopu v državo, po japonskih zakonih pa vam omogoča bivanje na Japonskem za dobo do 90 dni. POZOR: V kolikor imate v potnem listu katerikoli drug žig (npr ″Trainee″, ″Entertainer″, ″Reentry Permit″), ne morete uporabljati vozovnic Japan Rail Pass. Pazite tudi, da se po strogih japonskih imigracijskih zakonih status začasnega obiskovalca (″Temporary Visitor″) razlikuje od drugih tipov obiska, tudi če gre za podobno kratke obiske države.

Veljavnost

Japan Rail (JR) Pass velja za potovanje z vlaki, avtobusi in trajekti, navedenimi spodaj:

  • vlaki: vsi JR Group vlaki – Shinkansen ″bullet trains″ (razen NOZOMI vlaki), ekspresni vlaki in hitri ali lokalni vlaki (z nekaterimi izjemami),
  • avtobusi: JR avtobusne družbe: lokalne linije JR Hokkaido Bus, JR Bus Tohoku, JR Bus Kanto, JR Tokai Bus, West Japan JR Bus, Chugoku JR Bus, JR Shikoku Bus Company in JR Kyushu Bus,
  • JR avtocestne avtobusne linije: Sapporo-Otaru; Morioka-Hirosaki/Aomori; Tokyo-Nagoya/Kyoto/Osaka/Tsukuba Center; Nagoya-Kyoto/Osaka; Osaka-Tsuyama/Kasai Flower Center (ne velja na nekaterih linijah),
  • trajekti: JR Ferry (Miyajima-Miyajimaguchi), razen ″Beetle2″ (Hakata-Pusan).

Japan Rail Pass za neomejeno potovanje po celotni Japonski (vključno z določenimi avtobusnimi prevozniki in trajekti). Oglej si video o uporabi pass-a:

Potovanje v prvem razredu?

Vsi JR vlaki imajo Navadni razred (ekonomski razred), medtem ko imajo številne dolge linije tudi Zeleni razred (prvi razred). Z vozovnico prvega razreda lahko uporabljate katerikoli razred, medtem ko z vozovnico drugega razreda lahko uporabljate samo drugi razred brez plačila doplačila. Na večini HIKARI in KODAMA vlakih ni Zelenega razreda, kakor tudi ne na Sanyo Shinkansen linijah (Shin-Osaka – Hakata) in TSUBAME vlakih na Kyushu Shinkansen linijah (Shin-Yatsushiro – Kagoshima-chuo). Zeleni privatni razred najdete na določenih omejenih ekspresnih vlakih, kot so na primer NARITA EXPRESS in Super-view Odoriko. Uporaba ″Home Liner″ in drugih ″liner″ vlakov zahteva doplačilo.

Veljavnost vozovnice je 7, 14 ali 21 zaporednih dni od prvega dne uporabe vozovnice. Svoj voucher/vozovnico, ki ga prejmete ob nakupu, morate zamenjati za vozovnico Japan Rail Pass v roku 3 mesece po datumu izdaje voucherja. Ob menjavi voucherja morate določiti datum začetka veljavnosti vozovnice. Ta datum je lahko katerikoli datum v roku 1 meseca od datuma prejema vozovnice. Takoj, ko ima vozovnica začetni dan, datuma ne morete več spremeniti.

Za spalnik lahko doplačate v obeh razredih.

Naroči online

Kako do vozovnice, ko ste na Japonskem?

Preden pridete na Japonsko morate kupiti voucher/vozovnico, ki ga zamenjate za vozovnico Japan Rail Pass. Z voucherjem ne morete potovati z japonskimi železnicami; zamenjati ga morate na eni od postaj Japan Rail Pass-a. Menjavo morate narediti v roku 3 mesecev po izdaji voucherja. Ob menjavi boste izpolnili še vprašalnik, predložili potni list z žigom ″Temporary Visitor″, ki ste ga prejeli ob vstopu v državo. Brez veljavnega potnega lista (in žiga) menjave voucherja za vozovnico ne boste mogli opraviti (nujno morate imeti pri sebi originalni potni list, fotokopija ne velja). Tipa vozovnice, ki je vpisan na voucherju, ne morete spremeniti.

Naroči se na sestanek v agenciji

Rezervacije

Vlaki Shinkansen in večina omenjenih ekspresnih in navadnih vlakov ima rezervirane sedeže Zelenega razreda in rezervirane in nerezervirane sedeže Navadnega razreda. Nerezervirane sedeže lahko ″zasedete″ samo s tem, da pokažete svojo vozovnico Japan Rail Pass. Rezervacijo sedežev lahko opravite brez dodatnega plačila. Za rezervacijo se oglasite v kateremkoli Travel Service centru ali v Rezervacijski pisarni (Midori-no-madoguchi) na postaji ali v prodajni pisarni. Tam na podlagi svoje vozovnice prevzamete svoje potrdilo o rezerviranem sedežu pred vstopom na vlak.

Opozorilo: V obdobju, ko potuje veliko število potnikov, ni možno zagotoviti sedeža na določenem vlaku. Obdobja, v katerem je še posebej težko dobiti prost sedež, so naslednja: 29. dec – 5. jan (novoletni prazniki je najbolj popularno počitniško potovalno obdobje japonskih prebivalcev), 29. apr – 5. maj in 13. avg – 15. avg (t.i. sezona Obon).

POZOR! Ne uporabljajte avtomatičnega čitalca kart z vozovnico Japan Rail Pass ali z dokazilom o rezerviranem sedežu. Pokažite svojo vozovnico osebju pri vratih!

Da bi pravočasno prejeli Japan Rail Pass, Vas prosimo, da se za naročilo odločite vsaj 3 dni pred odhodom!
Naroči online

Cene so informativnega značaja in se lahko brez predhodnega opozorila spremenijo - za potrditev cene pokličite na 080 47 42 ali pišete na info@stapotovanja.com . Cene že vključujejo RSF – pristojbino za rezervacijo.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb