Zivjo popotniki,
sem v dilemi, imam 3 meseca cas in vsaka drzava mi je po svoje zanimiva. Imate mogoce kaksen dober predlog za moje potovanje? Kaj ne smem izpustiti? Potujem pa zelo budget verjanto, backpacker. Priletim v BKK, potem pa sem mislila iti v Kambodzo. In iz Kambodze v Laos. Veliko popotnikov mi je reklo, da se je Vietnam v zadnjih letih spremenil, in da znajo biti domacini za turiste zelo neprijazni. Zato ne vem ali ga pustim za drugic ko bo potoval z mano se kdo od prijateljev, in grem raje v Burmo? Katera drzava vam je bila res vsec in kako dolgo cca mislite da potrebujem da si ogledam posamezne drzave. Kako se splaca potovati, ponavadi potujem z lokalnimi prevozi..ampak v Aziji se nisem bila, so to minibusi, vlak..?
Hvala, LP 
Sama sem bila malo na Tajskem, potem pa Laos, Vietnam in Kambodža, slaba 2 meseca. Od teh mi je bil Vietnam res najmanj všeč, ampak nekaterim je pa super. Tudi za Laos pravijo, da se je zelo spremenil (jaz sem bila tam že skoraj 4 leta nazaj). Kambodža mi je bila najbolj všeč in mislim, da je vsekakor vredna, da jo malo bolj temeljito raziščeš. Burma je še na mojem "to do" seznamu.
Te države (pač, razen Burme, za katero ne vem, a je tudi že dosti napisano na forumu) so vse lahke za potovanje, ker imajo precej turistične infrastrukture. Z javnimi prevozi se da priti praktično povsod. Vlakov v Laosu in Kambodži ni (oziroma v Kambodži imajo neke tire, ampak se za potniški promet ne uporabljajo). Tudi v Vietnamu je potovanje z busi bolj priljubljeno, ker je vlak baje precej počasen. Ponavadi imaš več kategoriji busov, ki se seveda razlikujejo tudi v ceni. Vsaj med priljubljenimi turističnimi točkami ponavadi vozijo prav turistom namenjeni avtobusi ali minibusi, ki so najdražji in najhitrejši. Najbolj lokalni busi so počasni, ker se pogosto ustavljajo, ampak so precej cenejši. V Vietnamu imaš možnost kupiti odprto avtobusno karto, s katero potem po želji potuješ na izbrani poti. Več o tem poišči na forumu, je že bilo precej govora o tem.
Ne vem, jaz bi na tvojem mestu izbrala Kambodžo, Laos, svereni del Tajske ter Burmo. Ampak to je stvar posameznikovega okusa 
Če imaš 3 mesece časa bi se jaz orientiral na tri stvari: Kambodža, Laos, Burma + dodatna destinacija jug Tajske. Sever Tajske bi izpustil, to dobiš v Laosu.
V bistvu so vse te države turistično prepotovane, ampak Vietnam ima mogoče malo več turistične ponudbe, definitivno svetlobna leta več kot Laos, Burma, Kambodža... (vsaj 10 let nazaj je bilo tako).
Javni prevoz šiba, ni panike. Najbolj pogosto bus ali pick up kombiji. Tajska, Vietnam imata vlak, ta je tudi v Kambodži, je pa počasen. Na Tajskem in v Vietnamu imaš tudi ogromno privatnih bus ponudnikov.
Torej če si za vsako državo (Laos, Kambodža, Burma) izbereš približno 3 tedne (kakšno lahko tudi več), imaš še zadosti cajta da mal čiliraš na kakšni Tajski plaži.
Zakaj bi izpustil Vietnam: kulturno je zanimiv, ljudje so drugačni (so bolj neposredni, agresivni, kar mi je bil kul kontrast na Laos). Ampak jaz sem imel močan občutek turistične organiziranosti, včasih so stvari potekale zelo šablonsko. Tega je bilo v Kambodži, Laosu, Burmi bistveno bistveno manj.
So pa vse te države kulturno zelo raznolike, tko da boš imela pestro potovanje.
Sever Tajske sem predlagala, ker mora nekako zaključiti krog. Začne v Bkk, gre čez Kambodžo in cel Laos od juga proti severu, potem pa je treba nekako nazaj do Bkk, od koder bo treba letet v Burmo (če prav razumem, se samostojno ne da prečkat meje po kopnem, iz Vientiana pa najbrž ni direktnih letov v Yangon) Verjetno se da seveda leteti iz Chiang Maia kam na otoke, in potem spet nazaj v Bkk. Ampak jaz ne bi časa zapravljala na Tajskem sploh. Plaže imata tudi Burma in Kambodža (pa tudi Vietnam, če se odloči še tja pogledat)
Hvala obema za odgovor 
Bom res mal okvirno naredila tak nacrt, kot sta mi vidva predlagala, ostalo bom pa sproti, saj ti pot itak prinese polno nekih presenecenj.
Me pa zanima se nekaj, sicer vem da je bolj tako vprasanje in zelo odvisno od posameznika itd.. perorec ti si napisal da imam okvirno dosti 3 tedne za vsako drzavo, ampak koliko priblizno pa bi to minimalno me prisli stroski za to obdobja (hrana+spanje+prevoz)? Za Tajsko, Kambodzo, Laos in Burmo, ce se da sploh to tako ocenit na hitro ocenit?
Ja valda. V mislih sem imel, da itak pride iz Laosa na sever Tajske, ampak potem hitro piči dol proti BKK.
Koliko denarja? Jaz sem bil tam pred 12 leti, tko da se je lahko kaj spremenilo. Ampak za kakšen nižji budget računaj 10 eur na dan, ok 12 je bolj udobno, da si varna mogoče 15 eur na dan. Skromna in obenem udobna varianta pride pomoje okoli 400-500 Eur na mesec. (to so stroški v JV Aziji, brez letal).
V to verjetno ni všteta karta BKK-Yangoon-BKK.
Pač tudi odvisno od tega kolk boš bila zapravljiva. 300-350 Eur na mesec pomeni da moraš res ornk pazit na vsak denar, tudi to da spiješ zelo malo alkohola. (eno pivo stane toliko kot kosilo in če šparaš se to takoj pozna)
400-500 je pa že bolj udobna backpack varianta. To govorim nekako iz svojih izkušenj, torej koliko pride na osebo, če potuje v paru. Če potuješ sama, je malenkost dražje (zaradi spanja). Je pa spet odvisno, če misliš it na kake trekinge in podobno, to so spet dodatni stroški. (Koliko to stane v JV Aziji nimam pojma). Ta budget, ki sem ti ga omeni,l v to je mišljeno koliko porabiš, ko si tam, brez dodatnih večjih stroškov (trekingi, dodatne avionske karte, itd.)
Jaz ponavadi naredim tako: če potujem mesec in pol, potem porabim okoli 600-800 Eur. Za vsak slučaj pa vzamem s sabo še enkrat toliko, če se karkoli zgodi.
Pravkar potujem po omenjenih državah - oziroma sem prepotovala Vietnam, Kambodžo in sem trenutno na severu Laosa v Luang Prabangu. Za Tajsko in Burmo ti lahko sporočim čez kak mesec, ker se odpravljam tja. Od vseh že prepotovanih držav mi je bil najmanj všeč Vietnam. Res je - v Vietnamu so že zelo neprijazni do nas tujcev in morda celo pretiravajo z mero agresije in arogantnosti. V lanskem letu sem prepotovala 22 držav in nikjer se niso tako grdo obnašali do naju kot prav v Vietnamu. Kamdodža je za videti posebej glavne znamenitosti - pa še kaj drugega, če imaš čas, Laos pa je precej bolj umirjen in zaenkrat še prijetnejši od ostalih držav. Cene - dnevna poraba po teh državah bo zate, če boš potovala sama od 20 - 30 dolarjev na dan - budget varianta. Glede prevozov ni problema, ker imaš ogromno izbire. V Laosu je sicer malo težje potovati, ker so ceste res slabe, toda, da se preživeti. Od popotnikov sem slišala, da je Burma malo dražje - ne pa precej. Računati moraš, da moraš v Burmo prileteti in da kopenski prehodi ne funcionirajo, razen, če si pridobiš še dodatna dovoljenja, ki so precej draga. Midva bova zato letela v Burmo in iz nje iz Bangkoka - ugodne karte Air Asia. Viz si ne rabiš urejati vnaprej, ker jih dobiš na meji (Kambodža, Laos), za Burmo in Vietnam so tukaj ambasade in vize dobiš precej ceneje kot doma. Drugače pa je tukaj zanimivo, popotnikov je ogromno, zato ti ne bo dolgčas. Če boš potrebovala še kaj konkretnejšega se lahko javiš na travelmouse33(at)gmail.com
lp v Slovenijo Sara
No, jst sm v sicer 4 mesecih naredila podoben trip, kot ti ga je svetovala Tina (BKK-Kambodža-Laos-Burma-Tajska)... sicer sem imela cca. 4 tedne za vsako državo, ker sem si potovanje zastavila malo bolj na izi (3 tedne je drugače čisto dovolj, ampak če te kakšen kraj malo bolj prevzame ali spoznaš prijetno družbo, se potem lahko brez slabe vesti ustaviš za malo dlje).
Vizo za Kambodžo sem uredila na meji (20-25USD), bodi previdna, da te peljejo na PRAVO mejo... ker najprej te ponavadi s tuk-tukom zapeljejo od končne postaje vlaka ali busa do ene pisarne 'usred ničega' in ti tam tupijo, kako je danes sveti dan, praznik, nedelja, bla bla bla, karkoli skratka, samo da ti zaračunajo višjo ceno! Ker itak se potem en mulac odpelje s potnimi listi in izpolnjenim formularjem ter seveda tvojim denarjem do taprave meje, kjer za uradno ceno naredi vizo in ti jo v potnem listu pripelje nazaj, razliko pa gospodje pospravijo v žep. Jaz sem to vedla že vnaprej in jim nisem nasedla, čeprav so bili zelo zelo nejevolni in so tako vztrajali, da so preostanek potnikov iz busa prepričali, da so za vizo plačali okrog 50USD-ker je bila pač sobota!? 
Vizo za Laos (25USD) sem uredila v Phnom-Penu, vizo za ponoven vstop iz Laosa na S Tajske na meji (če se prav spomnim, sem dobila 15 dnevno vizo on arrival, če pa priletiš na Tajsko pa po novem KONČNO spadamo slovenci v rang EU držav in tako dobiš 30 dnevno vizo).
Ob povratku v BKK sem si na ambasadi uredila tudi vizo za Burmo, cena je bila 800BHT (okrog 20eur), ampak sem jo potrebovala že naslednji dan in sem doplačala še 5eur in sem jo že isto popoldne prevzela (sicer traja cca. 3 dni). Potrebuješ pa za to vizo fotografijo na BELEM ozadju!
Pa bodi pozorna na milijone praznikov in svetih dni, tako v Burmi, kot na Tajskem, ker takrat imajo pač zaprto.
Povratni let BKK- Yangoon sem kupila vnaprej, preko AirAsie in zanj odštela ugodnih 45eur.
V 4 mesecih sem zapravila okrog 2000eur, torej cca. 500eur/mesec, ampak nisem preveč šparala (pri namestitvah in prevozih ja), predvsem pa sem si dala duška na šopingu v Chang Maiu na S Tajske in night marketu v laoškem Luang Prabangu 
Sama sem prekomercialen J Tajske izpustila in namesto tega raje uživala na praznih kilometrih plaž v Burmi, v noro hudo urejenem Mushroom pointu v kamboškem Sihanoukvillu na plaži Otres beach, ki je bungalovsko naselje, bar in restavracija v lasti slovencev ter na tajskem Koh Changu in okoliških otokih, ki spadajo v ta nacionalni park. Itak so pa v tistem času (april) še hude poplave zajele južne otoke Tajske, tko da je bila to še potrditev odločitve, da na jug Tajske sploh ne grem, ker mi je bil sever zelo zelo všeč (po tednu raziskovanja umirjene vasice Pai in njegove okoliške narave, mi je mestni vrvež, družba in nešteto dogajanja v super Chiang Maiu kar pasalo
)
Uživaj in še enkrat uživaj... jst bi pot takoj ponovila
zdravo
upam, da @popotnica ne bo jezna, če izkoristim njeno temo.
sam sem do zdaj malo potoval po Evropi pa me zanima ali so države JZ Azije primerne za prvi skok iz Evrope ??
* JV Azije
Popolne so za prvo potovanje zunaj Evrope 
Hvala Sara in AA,
super komaj cakam se tale teden dela, potem pa spakiram in novim stvarem naproti 
Me pa se zanima kako je z malarijo v teh predelih? Ravno zadnjic sem srecala enga kolega, ki je bil dol sicer ze pred leti in je rekel, da je kar malaricno obmocje, pa me zanima kako je kaj sedaj s tem? Ker tabletov ponavadi nikoli ne jem, ampak se samo nasprejam ce je to potrebno, ali je to dovolj za tudi tukaj?
Vsak, ki ni zbolel bo rekel, da ni panike in da ne rabiš tablet. 
Amapk menda, da res ni ravno neke blazne panike. Je pa spet odvisno na katerem koncu si. Burma ima mogoče višjo stopnjo malarije kot Tajska.
Jaz sem bil pred 12 leti v JV Aziji šest mesecev bolj ali manj brez tablet in ni bilo nič.
Malarija je, ampak samo v določenih predelih in je zelo mala možnost, da jo boš dobila. Glede tablet je pa najbolje, da se sama odločiš kako in kaj. Če bi jaz zdaj šel malo po Tajski, Laosu, in še malo naokoli, zelo verjetno ne bi vzel tablet s sabo.
Tukaj sem že kar nekaj časa in tablet ne uživam. Prav tako jih nihče od ostalih popotnikov ne. Ne skrbi in pridi čim prej. Sara
|
14.05.2011 - 24.02.2015
|
|
|
18.06.2011 - 01.03.2015
|
|
|
23.04.2011 - 01.03.2015
|
|