http://www.rtvslo.si/svet/propad-madzarskega-letalskega-prevoznika-malev/276093
Pa ravno dva dni nazaj sam na tej strani opazil, da STA prodaja njihove super ugodne variante v Kanado za cca 400€, dobro da nisem zagrabil....
še danes , natanko pred 12 urami sem dobil njihov mejl od STA, s super ugodnimi kartami za toronto in montreal za 380€. zjutraj so še bile gor, zdaj ponudba ne obstaja več... ://
Tudi pri Adriji airways ni varno kupovati kart "v naprej".
Če davkoplačevalci ne bomo več podpirali tega parazita bo končal enako kot Malev.
Oz. bi že če ga ne bi podpirali davkoplačevalci. Le lani septembra oz. oktobra je vsak Slovenec dal 25 skoraj 30 evrov Adriji.
Če prištejemo še druge posle npr. preplačane karte Lj - Bruselj za funkcionarje pa še več.
V vednost
ryanair je izkoristil priložnost - ogromno novih linij po hitrem postopku
Ja res je, ryanair je odrl novo bazo v Budimpešti, med drugim bo letel tudi do Benetk/Trevisa...
Pozdravljeni.
Da ne bi odpiral nove teme, sem se odločil, da pišem kar sem.
S punco sva decembra kupila karte za USA. Karte so seveda bile naročene pri zgoraj-omenjenem letalskem prevozniku, preko STA agencije.
Skupna cena kart in zavarovanj (riziko odpovedi, koris,...) snaša za dva cca. 1500 €. Sedaj, ko je Malev propadel, se lahko obriševa pod nosom..., namreč rizik odpovedi velja samo v primeru, da potnik odpove.
Sedaj pa me zanima, kaj ima torej STA, če pa bi lahko mirne volje in ceneje karte dobili direktno na Malevu, brez dodatnega posrednika kot je STA??
Mar ni potem agencija odgovorna, kar se potem s kartami in usemi nevšečnostimi dogaja?
Načeloma smo se mi kot potniki menili samo z agencijo STA in se nas tako-rekoč nič ne tiče kar se od agencije STA naprej dogaja...
Če kdo ve, kje bi lahko dobil podrobnejše informacije, bi vam bil zelo hvaležen.
U bistvu bi vam bil hvaležen za kakršenkoli odgovor ali info, kaj v takem primeru narediti.
Lp, Matej
Si pa tud lolek no. Odpreš stran od sta, ampak raje greš na forum kliknit, kot da bi poiskal njihove kontaktne podatke in jih poklical. Bojo najbrž najbolje vedeli.
So mi rekli, naj pošljem podatke in TRR, da nam v primeru vračanja denarja nakažejo denar....
Daj mi pa sedaj povej, koliko ti v to verjameš?
Glede na to, kaj se v tej preljubi Sloveniji in EU trenutno dogaja, nam verjetno ni pomoči.
Zaradi tega sem se odločil, da dobim še kakšno drugo mnenje, ne samo iz agencije.
Opažam pa, da vse to, "to je bilo popolnoma nepričakovano", "kot strela z jasnega", to se mi zdi, da deluje bolj kot ena velika farsa in si s temi izgovori poskušajo zavarovati hrbet...
Že prej se je vedelo, da so v težavah, sploh pa je bilo konec januarja in začetek februarja govora, po celem spletu,da se nekaj dogaja, oni so pa še vedno veselo prodajali "cenovno najugodnejše karte" madžarskega prevoznika?
ZAKAJ, SE JAZ SPRAŠUJEM, ČE PA SO BILE NAPOVEDI NEKOLIKO ČRNOGLEDE?
Sicer pa, sem jaz lepo postavil razumna vprašanja, zakaj je tukaj STA, če pa si lahko ceneje in predvsem sami zrihtamo karte+ (riziko odpovedi in druga zavarovanja) direktno pri letalskih prevoznikih???
Lp, Matej
Matej, ne bom "pametna" tukaj, ker ne vem koliko tveganja bi morala prevzeti agecija, če sploh. Se nisem nikdar pozanimala, tako kot verjetno tudi ti ne, dokler se ni zgodilo kar se pač je.
Ampak ko že sprašuješ zakaj so agencije. Predvsem za tiste, ki niso vešči, ali pa ne želijo iskati ugodne karte ali dobre povezave. Agencija pač nudi to storitev, ki jo seveda plačaš (v obliki nekoliko dražje karte). Veliko bolj udobno tako, kot pa da sam prečesaš vse možne povezave.
Če pa meniš da znaš to boljše od njih in to za manjši denar, pa agencije pač ne potrebuješ. Jaz tudi še nikdar nisem kupovala pri agenciji.
Zato so agencije. Osebno dvomim, da agencije obstajajo za prevzem tveganja. Če pa boš ugotovil kaj drugega, pa nam sporoči, da bomo tudi mi vedeli.
Matej, ja to bi drugi lahko tebe vprašali: zakaj si pa kupil karto preko agencije, ne direktno preko Maleva? In zakaj si kupil karto od Maleva, če se je pa govorilo, da bodo propadli? Jaz verjamem, da bodo agencije poskrbele, da boste dobili denar nazaj (sigurno nisi edini) če bo to možno. Ampak če bo možno, bodo pa oni vedeli. Konec koncev se tudi njim gre za zadovoljstvo strank, saj od tega živijo.
Bi pa na tvojem mestu poslala vprašanje še na Zvezo potrošnikov, mogoče bodo več vedeli o tovrstnih primerih. Čeprav jaz bi hotela od agencije bolj točne odgovore od številke računa. Recimo koliko je možnosti, da dobim denar nazaj, od česa je to odvisno, koliko ga dobim, če ga dobim, pogoji, da ga dobim, kdaj se bo več vedelo, če stvari sedaj še niso jasne...
Pa ne me narobe razumet, čisto razumem, da si jezen, vsi bi bili. To ni majhna vsota denarja. Ti čisto nič ne zavidam 
Govorim bolj na pamet, pa vendar - menim da so ti dolžni povrniti denar, kar ti, kot navajaš, tudi obljubljajo.
Tako kot si rekel, ti si "pogodbo" sklenil z agencijo STA, zato tveganje glede težav z letalsko družbo prevzemajo oni. To je povsem identično, kot če bi se zmenil za celoten aranžma z nastanitvijo itd. Če kaj ne štima, za to odgovarja agencija, ki ti je aranžma prodala.
Tako da pomojem agencija ni zgolj fora v tem, da ti poiščejo karto, temveč tudi nosijo vso odgovornost za ponujeno. Torej ni tvoja odgovornost, da boš vedel, za katero letalsko družbo gre pričakovati,da bo propadla, itd. Oni nudijo celo storitev, ne le letalske karte.
LP, matjaž
Vsekakor moraš oddati pisno vlogo to 100%.
Za to imaš omejen čas.
Verjetno to naredi STA na Malev ampak ti napiši nekaj na STA.
Da ne obvisiš.
http://www.flyerspulse.com/2012/02/05/malev-refund-information-details/
Takse zagotov dobiš.
Če bi kupil-a s kreditno dobiš vse nazaj v tem primeru.
Javi kako je šlo.
Do 2 marca moraš oddati refund claim PISNO na agencijo kjer si kupil karto.
to so malev pogoji hungari eu zakonodaja.
Oglej si link v prejšnjem postu.
Čudi me (ali pa tudi ne), da te STA ni to opozoril.
Nevednost? Izgovor?
Obrni se tudi na zavod za zaščito potrošnika. Nekdo mora vedeti saj je toliko uradnikov zaposljenih po raznih uradih in smo v EU nekdo mora kaj vedeti.
Pripravi se na več klice, ker tu nič nihče ne ve. Nevednost ni izgovor.
Če ne dobiš odgovora obrni se na kakšnega novinarja "kje pa vas čevelj žuli" in podobne oddaje.
Da ne bo pomote, so me o vsem obvestili na STA.
Dejali so, da potrebujejo naše podatke, da nato pošljejo zahtevek za povračilo na Malev. Tudi to vem, da je do 2.3. potrebno oddati. Informirali so me...
Me je pa predvsem zanimalo, glede na to, da so mi dejali, da mogoče je kakšna možnost, in še enkrat, mogoče če bo ostalo kaj denarja,potem ko bojo vrnili prvo bankam, itd...
Zato sem pa tudi uprašal, kakšno vlogo ima potem STA, če nič ne dobimo nazaj. Ali je samo en posrednik, ki enkrat obrne denar in pobere provizijo, ali imamo tudi mi kaj dejansko od tega.
P.S. Plačali smo pa z gotovino, ko sem videl, da je nekdo omenil kreditno kartico.
Hvala vsem, nekaj pozitive sem pa le dobil, da le ni vse izgubljeno.
Lp, Matej
@ matjaž
.
res pišeš na pamet in zato tudi pišeš nebuloze!
ljudje preberite si še kdaj splošne pogoje (in to natančno) preden sploh debatirate o kakšni zadevi kot je tale. STA kot posrednik NI zavezan k temu, da bi moral vrniti denar zaradi razloga kot je ta - stečaj. agencija se bo seveda potrudila, da bo rešila kar se da rešiti, ni pa ona kriva za to in jo NE morete terjati za škodo zaradi propada Maleva (ali Spanaira kak teden prej).
žal je to res nesrečen slučaj za nekatere, ki so v tem trenutku oškodovani. ne vem pa zakaj slovenske, pa mislim da tudi duge evropske turistične agencije (prav tako spletne agencije) ne omogočajo zavarovanja v primeru stečaja let. družbe, kot to omogočajo večina angleških spletnih agencij. potem pa res denar dobiš nazaj, sicer od zavraovalnice (preko agencije kjer si kupil).
.
pa še nekaj! ena punca se je hvalila, da ona nikoli ne kupuje pri agencijah letalske karte. zelo dvomim da je to res, ker ne verjamem da še ni nikoli kupila pri spletnih strane kt so: edreams, opodo, travelpapa, expedia, bravofly,ipd.... In kaj misliš da so te spletne strani? nič drugega kot spletne agencije, ki posredujejo med kupcem in let. družbo, prav tako kot je to npr. STA Ljubljana...
To pa se popolnoma strinjam s tabo...
Če lahko dobiš za vse zavarovanje, zakaj ne bi bilo tudi za tole? S tem ne nagovarjam k temu, da se uvede še eno zavarovanje (mislim, da jih je že tako in tako too much).
Mislim, v teh časih je verjetnost, da zboliš (coris) enaka verjetnosti, da gre nekdo ki je povezan s tvojim letom gre v stečaj.
Posledično so vsa ostala zavarovanja, tj rizik odpovedi in zdravstveno zavarovanje povsem nepotrebno.
Lp, Matej
Flyertalk, če si s svojim komentarjem ciljal na mene, potem te moram malo popraviti.
Nikjer se nisem "hvalila", ker se po mojem mnenju nimam s čem hvalit. To, da kart ne kupujem pri agencijah, je pač ena odločitev, morda kdaj tudi slučaj, ne pa nekaj s čemer bi se hvalila.
Karto včasih res najdem preko spletnih posrednikov, potem pa grem direktno na spletno stran letalske družbe in kupim tam. Nazadnje sem karto za Havano kupila nesposredno pri AirFrance. Karto za Istanbul neposredno pri Adria Airways. Karto za Duesseldolrf neposredno pri Austrian Airlines. Pa cel kup kart pri Air Berlin za razna potovanja po Evropi.
Je pa res da trenutno iščem eno karto, ki sem jo na swoodoo našla precej ceneje kot direktno pri Lufthansi, kar me je malo presenetilo. Morda pa imaš prav in bom tokrat kupila preko posrednika. Zaenkrat pa to ni bilo potrebno.
Ne pri swoodou je ne boš mogla kupii, ker je to le iskalni stroj in te naprej vodi k spletnim agencijam (t.i. OTA).
Glede cene pe je tako, da so spletne agencije velikokrat cenejše od samih letalskih družb pri popolnoma enakem letu...
Vem da je direktno pri swoodoo ne bom kupila, jo bom pa tam našla in kupila pri tistemu, ki bo tisti trenutek imel najboljšo ponudbo, če to že res ne bo direktno pri letalski družbi, zato pa nisem omenila pri kom točno jo bom kupila.
Hvala da tako skrbiš, da bom znala kupiti karto. To cenim. 
Čisto možno, da so karte pri teh posrednikih kdaj (velikokrat?) cenejše. Jaz do zdaj, do točno tega primera danes, nisem na to naletela. Zato sem ti povedala da pač je tako, kot sem napisala gori, da se nisem "hvalila" za brezveze. Torej sem te popravila v tem, kar si o meni trdil, ker pač nisi imel prav.
Pa sploh nisem napisala, da jo bom kupila pri swoodoo, ampak samo, da sem jo tam našla. Kar sem jo res. Če se že lovimo na besedah.
Karte se kupuje kjer je pač ceneje in dostikrat je direktno pri prevozniku tako, so pa slučaji, ko ti agencija nudi cenejšo ceno kot jo ti lahko dobiš direktno pri prevozniku.
Kar se tiče vračila denarja pa ima pomoje turistična agencija že sama zavarovanje za takšne primere in jasno bo probala prvo dobiti denar od prevoznika nato pa od zavarovalnice če ne bo uspešna pri prevozniku. Sicer si splošnih pogojev nisem bral ampak kot posrednik v tem primeru STA misllim da sama prevzeme določen riziko za posredovanje tujih storitev in kar pač napiše v splošnih pogojih ni rečeno da je tudi zakonsko pravilno oz. opravičljivo, ker potem bi se šel vsak podjetnika, kjer bi napisal, če,... potem pač ne odgovarjamo za takšne primere, kar pa ni res.
ne bluzi gost ....
preberi si najprej splošne pogoje agencije glede letalskih kart in še pogoje IATA, potem pa debatiraj...., hehehe - "in potem bi se vsak lahko šel podjetnika, če bi..., tralalalala ...."
Si plačal s kreditno kartico? Vloži zahtevek, ker storitve ni bilo in dobiš dobropis, tako je bilo pri Sky Europe. Če si plačal z gotovino potem pa je velik problem.
Plačal sem z gotovino ja. Ker mi je pač z gotovino lažje in konec koncev lahko rečem, da imajo skoraj povsod raje gotovino, vsaj tam kjer jaz ponavadi opravljam nakupe (v večini primerov je pri gotovini še kak % popusta več).
Zanima pa me naslednje. Glede na to, da sem jaz tukaj edini, ki se pritožuje, da je plačal karte preko STA letalski družbi Malev, me zanima, če sem tudi edini.
V primeru nepovračila denarja, bi bilo verjetno dobro zbrati ljudi, ki so kot jaz plačali in dobili nič kaj ukrepali??? Kaj vi mislite in kje bi bilo dobro odpreti takšno temo, kar na tem forumu??
Lp
pomoje je tako kot ce bi vsaka firma propadla,pac stečajna masa v katero boste svoj zahtevek dali,potem pa se prvo poplačajo delavci,pa banke plus davčna,potem pa pridete navadni upniki na voljo...za njih pa itak vedno zmanjka denarja...ne vem,mogoce je kaj v letalskem biznisu drugače...sumim
Glej, kaj me mene zanima Malev, če pa sem karte kupil na STA??
STA ni v stečaju, kar pomeni, da moram denar dobiti nazaj, potem pa me prav nič ne briga. Pa saj so dovolj dobro zavarovani, da bodo, če že ne od Maleva dobili nazaj pa od zavarovalnic.
Glejte, jaz sem tudi dobila za mizerni znesek karto do ZDA iz Budimpešte prek Frankfurta (sicer nisem kupila prek STA). Enostavno so mi poiskali alternativo (v mojem primeru Lufthansa, ki gre eno uro prej do Frankfurta) in sploh ni bilo problema. Vračilo denarja je zadnja opcija! Verjemite, da si bo prodajalec zavzemal, da ne bi prišlo do vračila denarja ampak se bo trudil dobiti alternativo, res pa je, da mora to alternativo odobriti letalska družba (v mojem primeru US Airways).
To v mojem primeru ne velja,saj bi celoten polet potekal z Malevom.
In tudi na STA so mi dejali, da je opcija, da bi letel z drugimi družbami naprej žal nemogoča.
Če že, so samo ohlapno govorili o vračilu denarja...
|
23.04.2011 - 01.03.2015
|
|
|
14.05.2011 - 24.02.2015
|
|
|
29.04.2011 - 29.04.2013
|
|