Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
STA Koper
Forum
Dodan: 07. 09. 2010 @21:05:35
delo v nemčiji in avstriji
edi
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0

pozna gdo kaksno je situacija v nemciji in avstriji? a se splaca iskat sluzbo s srednjo solo ali  moras imet koncano fakulteto..

Dodan: 07. 09. 2010 @21:10:03
Re: delo v nemčiji in avstriji
edi
Gost

a ja sem pozabo, a bi se dalo kaj dobit v strojni smeri............

Dodan: 07. 09. 2010 @22:38:54
exe
Gost

če si izučen šloser (poklicna kvalifikacija), in nekaj znaš v strojništvo + znanje nemščine, lahko imaš tam neki 1200 € neto.

drugo poletje bodo predvidoma odprli delovni trg tudi v nemčiji.

Dodan: 08. 09. 2010 @18:10:34
edi
Gost

po izobrazbi strojni tehnik delau sam 1.5 let kot konstruktor, ali iscejo v nem. ali avs. konstruktorje brez fakulteta?

Dodan: 22. 09. 2010 @09:31:40
skladiščnik
Gost

Kok zaslužijo skladiščniki in komisionarji v Nemčji ali v Avstriji. Sam razmišljam za začetek v tej smeri.

Dodan: 22. 09. 2010 @21:38:04
hajcer
Gost

okrog 1100 -1200 neto.

Dodan: 28. 06. 2011 @22:29:16
denis
Gost

lep pozdrav,mene pa zanima ce iscejo dobre picopeke v nemciji in avstriji,in kaksno je kaj placilo,se posebej ce se splaca delati za ta poklic v tujini,hvala za odgovor,lep pozdrav

Dodan: 29. 06. 2011 @20:56:36
GREGOR
Gost

da se enkrat uprasam mest edia...

pozna gdo kaksno je situacija v nemciji in avstriji? a se splaca iskat sluzbo s srednjo solo ali moras imet koncano fakulteto
a bi se dalo kaj dobit v strojni smeri
edino se bojim da nebi biu prestar ce bi se po studiju odpravo v nemcijo recimo pr tridesetih ?
trenutno sem star 28 let

Dodan: 30. 06. 2011 @01:09:44
zztop
Gost

zdravo, bom se kar priključil, zanima me delo v avstriji na dunaju, sedaj je brez delovnih viz pa tudi sicer nekaj dela je se mi zdi, nemško ne znam niti malo, nikoli učil, samo angleščino, v kolikor bi spakiral in šel bi pač nekaj časa priložnostno delal, npr. čiščenje ali pa v kakem baru, zlaganje na policah v trgovinah, skratka enostavna dela po domače - 'šljakal' bi, vmes pa bi delal na tem, da se jezika naučim, lažje bo učenje, ko si integriran v neko okolje, kot pa da bi tu zapravljal za tečaje, ki v 95% nimajo nobenega efekta.  In zdaj, ne vem kje začet, kje iskat job, ok preko euresa, nemara tudi preko STA, če kdo da kak oglas , pa vendar ali ste tisti, ki ste iskali delo v avstriji, iskali preko interneta, ali ste iskali direktno gori? Seveda pa ne bi zlagal na police do pamtiveka, ampak bi mogoče kasneje vpisal kakšno od fakultet, vem da je dunaj eno od boljših možnosti za šolanje in pridobivanje izobrazbe. Sedaj imam srednjo, premalo, vem, nekaj malega imam za končati 6. st., ampak....če nimaš avstrijske diplome si niko i ništa, pejt delat   Kako pa vi, tisti, ki ste šli na podoben način, kako ste se z vsem tem spopadli? Zdej boste vprašali zakaj dunaj, lejte, lepa  država, še lepše mesto, slo je blizu, če je kaj domotožja se enostavno zapelješ kak vikend domu, otroci, ko in če jih bom imel, mi bodo hvaležni, da sem odšel iz slo, imeli bodo kvalitetnejše življenje, šolanje., zdravstvo (ker tle je v pi***)..verjemte, kaj pa si, ko končaš eno izmed naših fakultet -  niko i ništa, čakaš tri leta na zaposlitev in ko jo dobiš je plača komaj za preživetje. No, enkrat pa boš direktor, morda pri petinpetdesetih  Kaj bi še povedal, ja nč, pomagajte z nasveti, sam ne bedastimi, ker bom to kar brisal...lahko kakšen od vas pusti kontakt pa se javim, pa greva na kavico, se pogovoriva, če pa kdo od dunajčanov bere tole kar beležim pa naj se javi, bo zanimivo.  Alles klar

Dodan: 30. 06. 2011 @09:09:26
David
Gost

Ne vem sicer kakšni so vaši cilji in pričakovanja vendar navsezadnje se delo dobi povsod, če imaš voljo, si delaven, odprte glave in komunikativen ter učljiv. Še posebej pa seveda pride prav znanje jezika države v kateri si delo tudi iščeš. Kot vidim nekateri tukaj še dobro slovensko ne znajo pisati - ne zamerite preveč tej opazki , in bi radi delali v tujini. No, sam sem nekaj časa živel v Nemčiji, študiral tam in tudi nekaj malega delal, kot študent še takrat. Če jezika ne znaš, potem za delo nimaš veliko možnosti, oziroma skoraj nič. Seveda, da se delati na črno ampak potem to pusti tudi ostale posledice za sabo. Nisi zavarovan, plus odpadejo vsi ostali bonusi in bonitete redno zaposlenega. Življenski stroški v Nemčiji niso ravno nizki, seveda odvisno tudi od mesta, ampak najemnine stanovanj, sob so relativno visoke, hrana se dobi tudi poceni, prav tako obleke, vendar plače kljub temu niso ravno tako visoke, še posebej za tiste z srednješolsko ali še nižjo izobrazbo, da bi bil to nek poveod za odselitev na tuje. Sam sem zaslužil kar vredu, vendar bil omejen z številom dela ur, kot tuji študent, za domače je malce drugače. Tako, da, če ne znate jezika nimate veliko dobrih možnosti za kakršnokoli boljše delo, to je zagotovo. Raje si vzemite eno leto in obiščite tečaj in se nadrsajte nemščine vsaj toliko, da boste lahko razumeli osnovna pravila komunikacije. So pa res iskani poklici v zdravstveni panogi, med. sestre, zdravniki, itd...Tudi picopeki, barmani, natakarji, kuharji so iskana roba, vendar velika večina teh je študentov, če je to študentsko mesto, oziroma kar je trend zadnje čase, romunov, poljakov, slovakov, ki delajo za tako mizerno nizko plačo, da je strašljivo. sicer pa je iskanje dela v Nemčiji vse prej kot enostavna stvar vendar kakor sem že povedal prej, če imaš voljo, znanje, si zagnan in deloven človek se bo zagotovo našlo delo zate kjerkoli po svetu. Nočem bit pesimist ali kogarkoli spravljat v slabo voljo, vendar povedal sem realno tako kot je, brez sarkazma ali nevoščljivosti. Ni lahko, se pa da vendar vedno manj je tistih, ki jim dejansko res uspe. Nemčija pa še zdaleč ni obljubljena dežela.

Dodan: 30. 06. 2011 @10:25:12
žalost
Gost

brez znanja nemščine boš zelo zelo težko dobil kak job. (ja vem včasih je to šlo brez problemov, danes pa to ni več možno).

drugo, vsi dodiplomski programi na fakultetah so v nemškem jeziku, torej rabiš dokaz za znanje nemščine, da te sploh sprejmejo.

tretje "dunaj je lep" ja v 1. okraju. ampak pozabi, da boš kot delavec tam živel, ker tvoja plača ne bi zadostovala niti za en teden najmnine. kot delavec boš končal v kakšnem substandarnem stanovanju v grdih sivih blokov iz medvojnega obdobja.

domačini s boljšimi plačami bežijo iz mesta, in si gradijo v dragih predmestih hiše in vile. v mestu ostajajo le cele tolpe raznih neintegriranih tujcev iz vseh eksotičnih držav in nizji sloj domačinov (delavci, brezposelni in razni socialni problemi). posledica so nenehni problemi in nesporazumi v teh ogromih stanovanjskih kompleksih med tujci in domačini. rasiszem se širi, in skrajno nacionalne stranke dosegajo v teh okrajih že čez 40 % glasov.

Dodan: 30. 06. 2011 @10:28:43
zztop
Gost

No, mene trenutno zanima AVSTRIJA (Wienn), vem, da je težko, jezik..., vem, da je veliko uvožene delovne sile, ki delajo za male pare. Ampak nisem pa med glupimi, nekaj pa znam uporabljati možgane madonca. Dejstvo je, da je Slo v k***, gremo po poteh Grčije, Španije,...stagniramo že dolgo časa.  Tukaj se že malo dolgočasim. Vem da na zapadu šteje samo delo, več ko delaš bolj si cenjen pri delodajalcu, med tem ko tukaj še vedno delamo od osmih do štirih, pa malo na malico za kakšno urco, pa mal na kakšen sestančič, pa kavica vabi, i prodje vreme. Tam tega ni, ali delaš ali si pa na cesti. Vem še , da je NEMČIJA malo bolj socialna država, dobivaš redno nek denar, čeprav ne delaš, tako sem slišal, v avstriji dobivaš, ampak  bistveno manj pa še to je verjetno omejeno. Vem, da je veliko naših in ˝naših˝ ljudi gor, vsak se je znašel po svoje, večina so zadovoljni s kvaliteto bivanja, potencialov in zaslužkom (govorim za dunaj, ker me še najbolj zanima). Ne vem, jaz bi kar spokal in šel gor, nekaj imam prišparanega, za kakšen najem sobe, manjšega stanovanja, mogoče za začetek na kakšnem obrobju, ker imam možnost dela kot EU državljan bi za začetek delal tam, kjer ni neposrednega komuniciranja s strankami, ljudmi, no, mogoče kakšna beseda dve   potem pa počasi naprej, vsak dan bi hodil na tečaj (a obstaja kakšen brezplačen, npr. da te delodajalec pošlje in ti plača kurs nemškega, moje delo je vezano na komunikacijo in delo s strankami, podjetji. Mogoče kako delo v oglaševalski industriji, kakšen marketing mogoče. A mogoče kdo ve kako je s študijem na dunaju, je brezplačno, kaj pa ob delu? Evo, res me zanimajo vaši konkretni odgovori.

Dodan: 30. 06. 2011 @11:49:29
David
Gost

V Nemčiji je sociala kolikor toliko porihtana za njihove državljane in ne za ostale. Toliko o tem. Nikomur izmed tujce, nezaposlenim ne pripada nikakršna pomoč, morda Karitas ali Rdeči križ, vendar socialne podpore tam ne boš dobil sigurno! Za vpis na fakulteto v Nemčiji in Avstriji je prepodogoj znanje jezika, ki ga moraš dokazati že pred vpisom z posebnimi testi, izjema so le študenti na izmenjavi, katerim tega testa ni treba opraviti vendar se kljub temu od njih pričakuje znanje jezika saj predavanja potekajo v nemškem jeziku, vsaj večina. Šolnine so v Nemčiji na vseh univerzah pribl. iste, tam okoli 500EU na semester, seveda pa zraven dobiš še kopico drugih ugodnosti, ki jih pri nas ne. Šolnina je poceni glede na vse ostale univerze po Evropi in tudi pri nas. In imaš seveda vsako možnost, da se vpišeš tudi na zelo elitne univerze, če imaš predpogoje za to, in zato ne rabiš bit nesramno bogat, da bi si financiral študij. Za srednje šole ne vem sicer kako je. V Avstriji je zgodba podobna, vsaj Dunaj kolikor mi je znano, saj je znanec tam kočal študij filozofije. In prekleto drag je pa lep tudi...Vendar tudi pri njih brez jezika ne bo šlo. Tečaji so vsi plačljivi, v Nemčiji ti sicer domača univerza plača tečaj jezika vkolikor si na izmenjavi, vsi ostali tečaji so plačljivi in v mojem primeru je bilo okoli 400EU za semester, če si želel pač intenzivni in poglobljen tečaj jezika. Imajo pa tudi na univerzah interaktivne učilnice v katerih se lahko sam s pomočjo računalnika in dotičnih programov učiš jezika, tako pogovorno in pisno, in to je zastonj, seveda p amoraš biti vpisan na tej dotični univerzi.

Dodan: 30. 06. 2011 @12:08:39
zztop
Gost

uh, jezik, jezik, itak da, ampak so tečaji tu bolj bogi, 1x tedensko za dve uri je pa premalo, individualne so drage, vendar iz vidika investicije, če sploh, je pa to verjetno ok. Iz vašega pisanja nič kaj perpsektivno, ena od predhodnic pravi, da je življenje na dunaju drago, vendar vse pa ni tako črno no. Iz nič ni nič ali pa je manj kot nič. Zame, ki sem 30+ bi bil študij tam utopija. Ma , uber ne.

Dodan: 30. 06. 2011 @12:23:49
David
Gost

Tečaji pri nas so kvalitetni, in lahko imaš tudi 3 krat tedensko tečaj ne samo enkrat na teden. In mislim, da tečaji v Nemčiji se ne razlikujejo aj dosti od teh tukaj pri nas, saj tudi pri nas imaš native speakerje, ki vodijo tečaje in so zelo strokovno usposobljeni. Investicija je, vendar, če v življenju želiš nekaj narediti in doseči potem z jamranjem kako je drago, kako je težko ipd. pač ne bo šlo. Pljunit v roke in se lotit zadeve! Glede starosti in študiranja je takole, sam sem imel pri nekaterih predmetih sošolce, če jih lahko tako imenujem, ki so bili krepko nad 50 let, najstarejši je bil en ata pri 70in še nekaj, ki je končeval svoj v mladosti začeti študij. Če ga je končal mi ni znano vendar starost ne vpliva na vpis. Tisti pa, ki so bili nad 40 in 50 pa so imeli različne razloge. Nekateri so bili tam čisto iz dolgčasa ker v življenju niso imeli kaj početi, drugi zaradi boljše službe plače, neizpolnjene mladostne želje, izziva..vendar večina tistih starejših je študirala zaradi izboljšanja gmotnega stanja in boljše možnosti zaposlitve.

In ja, Dunaj je drag ni pa vse tako črno seveda. kjer je volja je tudi pot!

Dodan: 01. 07. 2011 @03:02:55
Delaven
Gost

Pozdravljeni,

Zanimivo vas je tukaj brati. No, sam sem se pred 3.tedni zaposlil v Avstriji (Graz),

in sicer z 5.stopnjo izobrazbe tehnične smeri. Prvo kot prvo sem zelo zadovoljen.

saj se je vse isteklo natanko po mojih pričakovanjih. 

Sam sem direktno po tel.kontaktiral avstrijska podjetja, in dobil službo v 2.dneh.

Sem pa prej pošiljal življenjepise in prošnje preko Eures oglasov, in teh raznih zaposlitvenih portalov, in ni bilo odziva, kljub izrednemu povpraševanju okoli mojega poklica.

Vsem, ki iščete zaposlitev bi svetoval, da se najprej naučite nemškega jezika, kajti sam si ne predstavljam, da bi si iskal zapslitev v Avstriji, oz.Nemčiji brez da poznam in znam njihov jezik, kajti jezik je osnova!!! In ko obvladaš jezik, vsaj toliko, da se zmoreš vse dogovoriti preko tel.z delodajalcem, dobiš službo, če si seveda dovolj prepričljiv, in napraviš dober vtis. Ampak pom. je, da delodajalec vidi, da poznate jezik - to je velik plus. ..razen, če vam kdo uredi delo, in se bo vse pogovarjal namesto vas - ampak to se mi zdi malo skeptično, ker tudi ta, ki se bo mogoče dogovoril za vas le nemore delati namesto vas - in ravno pri delu potrebujete znanje jezika. Tako da ne rinite z glavo skozi zid, in bodite realni!! - vsaj toliko se naučite jezika, da vsaj dosledno razumete, kaj vam kdo pove, ter da lahko vsaj osnovno komunicirate z ljudmi. In tudi tečji so uspešni - seveda do te mere, koliko delate na samem učenju jezika med obiskovanjem tečaja. Če delate dovolj, potem boste zgotovo izvlekli dosti stvari ..če pa obiskujete tečaj samo zaradi tistega potrdil, ki ga dobite na koncu tečaja, pa sam ne vidim nekega uspeha - razen seveda v tistem potrdilu o uspešno zaključenem tečaju - ta pa vam pri iskanju službe nič ne koristi (mogoče v redkih primerih!), tako da se zanesite le na svoje znanje!!

Lep pozdrav.

Dodan: 01. 07. 2011 @09:06:27
zztop
Gost

in v kakšnem poklicu si? kakšno delo boš opravljal?

koliko si star in kako da si se in zakaj si se odločil za austrio oz. graz?

Dodan: 01. 07. 2011 @11:20:07
zztop
Gost

še nekaj, mi lahko kdo predlaga kakšno dobro jezikovno šolo, sam sem našel tole  http://www.oei.si/sprint.html?&L=%5C%5C%5C in kot vidite imajo neke 30 urne sprint tečaje. Kdo pozna?  Kaj pa berlitz? Goethe pa kot vem ne ponuja več tečajev, samo izpiti.

Namreč, da bi hodil 2x na teden in da bi se vleklo 4 mesece me taka varianta ne zanima. Čim bolj intenzivno, na tečaju, doma, kjerkoli, ponavljaš ponavljaš, bereš news,...

Dodan: 01. 07. 2011 @12:44:11
Delaven
Gost

Po poklicu sem elektrotehnik, star pa 25.pomladi. 

Zakaj Graz? -V prvi vrsti zaradi bližine kraja (čeprav nimam nekega domotožja). Mi je pa vseeno cool, da sem denimo v vsega eni uri iz Graz-a v domačem kraju. Sicer bi raje delal v Nemčiji (je vse bolj na izzy), ampak tudi v Avstriji ni slabo ..in proti slovenski trenutni bedi ..mi tudi v Avstriji vse bolj odgovarja. Sedj počakam še malo, in se odjavim v Sloveniji.

Sam bi ti za učenje jezika priporočal kaj od PONS-a. Poiskusi, in boš videl -meni se zdi pons odlična varianta, če se sam učiš jezika. Drugače pa si preprosto nabavi literaturo - in se morda vsak dan nauči par besed, potem preidi na slovnico. Mogoče tudi gledanje kakšnega nemškega TV programa ni slaba ideja. Pač naredi si neko osnovo, in potem gradi na njej. Njboljše pa se mi zdi, če si denimo dopisuješ z nekom, ki govori nemško - tukaj se full naučiš jezika.

Pa obilo sreče!

Dodan: 01. 07. 2011 @13:54:25
zztop
Gost

Delaven, lahko ti rečem, super, da ti je uspelo. Ker se tu ne vidiš več, verjetno imaš razloge za to.

Dodan: 01. 07. 2011 @20:04:48
gregor
Gost

da se enkrat uprasam mest edia...

pozna gdo kaksno je situacija v nemciji in avstriji? a se splaca iskat sluzbo s srednjo solo ali moras imet koncano fakulteto
a bi se dalo kaj dobit v strojni smeri
edino se bojim da nebi biu prestar ce bi se po studiju odpravo v nemcijo recimo pr tridesetih ?
trenutno sem star 28 let

Dodan: 01. 07. 2011 @23:28:48
re
Gost

gregor = edi

kaj te je sram

Dodan: 02. 07. 2011 @16:44:21
GREGOR
Gost

ZAKAJ?

Dodan: 03. 07. 2011 @13:56:26
Peter
Gost

Morda kdo ve, David?..kakšne so mesečne plače med.sestre v nemčiji in avstriji?

Dodan: 03. 07. 2011 @17:54:41
alserbach
Gost

v avstr. za dipl. med. sestre okoli 1400 neto, v nemčiji par stotakov več.

Dodan: 04. 07. 2011 @01:03:12
denis
Gost

lep pozdrav,mene pa zanima ce iscejo dobre picopeke v nemciji in avstriji,in kaksno je kaj placilo,se posebej ce se splaca delati za ta poklic v tujini,hvala za odgovor,lep pozdrav

Dodan: 04. 07. 2011 @08:26:27
David
Gost

Kolikor je meni znano, je dotična oseba, ki je delala kot med. sestra (višja) z vsemi dodatki in bonusi in nadurami zaslužila tam nekje od 1600 do 1800 EU. Ne vem pa kako je s tem pri nas.

Dodan: 04. 07. 2011 @13:01:20
GREGOR
Gost

A se splaca iskat sluzbo s strojno tenično šolo v NEMCIJI ali moras imet koncano fakulteto ?.Vem mogoče sem tečen še vedno delam tuki v slo. ker tuki nevidim vec nobenega napredka edino me motijo leta da nebi biu prestar takrat ko bi se odpravo da si ustvarim kariero ali pa takrat ko bi koncau studij v slo.
trenutno sem star 28 let..

PROSIM ZA NASVET ........

Dodan: 04. 07. 2011 @14:30:28
re
Gost

se se, ti kar izvoli, navali

Dodan: 04. 07. 2011 @17:38:22
gregor
Gost

heheheheh

« prejšnja 1 2 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

MBK je bil meni izguba
spremljaj kakšne akcije različnih letalskih
Čaw!   Gre kdo na začetku junija
@upug Še dobro, da znaš prepoznavat
Super, sem poslala mail lp
tud mene že nekaj časa
Last minute ponudba:       Prevoz na relaciji
Last minute ponudba:   Prevoz na relaciji
Last minute ponudba:   Prevoz na relaciji
Last minute ponudba: Prevoz na relaciji
na sta forumu sem zasledila,
Ddobrun@gmail.com Evo moj mail ti
Karkoli v La Paz ali
Kje je meni najbližja STA poslovalnica?

Obveščajte me o novostih in akcijah na moj email...

STA Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

23.04.2011 - 01.03.2015
14.05.2011 - 24.02.2015
09.04.2011 - 09.04.2015
18.06.2011 - 01.03.2015
07.05.2011 - 07.05.2015
29.04.2011 - 29.04.2013
Vse vstopnice »

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™