upam da se na forumu najde kdo ki je dost prepotoval in bo znal svetovat - KATERE DRŽAVE so vam bile najbolj VŠEČ in ZAKAJ?
odpravljam se na izmenjav in me zanimajo izkušnje iz razl. držav
hvala!
Če greš na Erasmus, bi te bolj od samih držav moralo zanimati to, kje lahko največ pridobiš iz stroke, ki jo študiraš, kje so najbolj zanimive (in za tvoj študij koristne) ter cenjene univerze. Omejevalni faktor je seveda to, s katerimi univerzami ima tvoja fakulteta podpisano pogodbo o tovrstnih izmenjavah. Potem šele pride na vrsto vprašanje, katera država je bolj zanimiva. Razen seveda, če ti je Erasmus predvsem izgovor za turizem in žur. Upam, da ne...
Odvisno kaj pričakuješ, ampak navadno to ni nek akademski izziv. Jaz sem bila v Litvi (Vilna) - poceni država, ena redkih kjer lahko preživiš z erasmus štupendijo.
Vilna je super mesto, ogromno dogaja, po drugi strani pa grozni študentski domovi, neorganiziranost na faksu, mrzlo vreme 
ah, tko kot je blo že rečeno, erasmus je bolj sam en velik žur, kej bistvenega iz strani stroke pa ti ne da. Če se bo še naprej študiralo preko erasmusa tako, da se bo delalo neke seminarske in predtsavitve svoje države, potem se ni kej preveč ubadat kakšn faks si zbrat.
Sam da si zbereš predmete u pravem jeziku in da si kej privoščiš s štipendijo ki jo dobiš potem je vse kul.
Ta sistem bi morali totalno spremeniti,žal je res tako. Po moje je bolje it na prakso prek erasmusa ko pa na študij že res želiš kej odnest.
odvisno kateri faks izberes. jaz sem bila v svici in ni tako na izi. sem kar delala za faks in tudi veliko odnesla.
Zanima me kako ste s stroški prišli skozi tisti, ki ste študirali v Španiji ali na Portugalskem??
čaw, a je res, da dobiš vnaprej le polovico štipendije, drugo polovico pa ko prideš nazaj? no, ja, sej je logično, drgač bi ble to res sam počitnce, sam kok nej jst preživim pol leta s štipendijo za 3 mesece? Grem na prakso prek erasmusa in veste kakšni stroški so. Aja, pa še to, nekje sem zasledila da ti prakso plačajo samo za 6 mesecev, če želiš delati dlje, namreč dovoljeno je biti na erasmus praksi do 12 mesecev, za tiste dodatne mesece ne dobiš nič. ooo, kak glupo je to! prijavila sem se za 9-12 mesecev...spet...kok nej potem preživim?
a se je potrebno z delodajalcem zment, da ti da nekaj plače za tiste dodatne mesece? Bi blo najbrž kr težko. Prosim, če ima kdo kej izkušenj in info....
hvala
Ja res je tako....en del prej, drugi pol. jaz sem dobila pa 80% pred odhodom, pa 20% po oddanih dokumnetih po prihodu....tako, da ne vem kakšen je ključ...
poučno in zabavnobivanje želim
Ja res je tako....en del prej, drugi pol. jaz sem dobila pa 80% pred odhodom, pa 20% po oddanih dokumnetih po prihodu....tako, da ne vem kakšen je ključ...
poučno in zabavnobivanje želim
Vedno dobiš 80% pred odhodom in 20%, ko se vrneš.
@Jernej:
Jaz sem bila v Portu na Portugalskem. Za primerjavo je življenje tam cenejše kot v Ljubljani (v večini, seveda odvisno kam greš... kavice, bari, trgovine je dost cenej, boljše restavracije in večje diskoteke so pa dražje)
Vendar je treba upoštevat tudi to, da si na erazmusu, da se veliko več hodi ven itd. Tako da na koncu sem zapravila dosti več denarja kot doma (sej v Lj bi ga tudi, če bi šla 5x na teden žurat).
Ostalo kar poznam... Lizbona je seveda dražja od Porta (predvsem kar se stanovanj tiče, ostalo pa se da najti poceni variante), Španija pa lahko kar računaš na naše cene x 3...
Oj!
Koliko pa je mesečna najemnina za stanovanje v Portu in koliko v Lizboni?
cene stanovanj v portu se gibajo nekje od 170-230... kar vem za lizbono pa od 250-300€...
A kar za celo stanovanje? Ker jaz dam toliko za sobo v lj.
jaz sem trenutno na izmenjavi v Barceloni! faksi so v katalonščini, če imaš srečo mogoče v španščini (izjema če študiraš jezik, potem maš v tistem jeziku). profesorji NE govorijo angleško, torej brez vsaj osnovnega znanja španščine nimaš kaj delat..mesto je seveda lepo, ljudje malo manj, kriminala kar veliko..mi niso kaj preveč simpatični ti španci in vsi ostali imigranti (moje mnenje pač). cene stanovanj so precej drage. sama plačuje malo več kot 400 evrov za stanovanje, ki si ga delim še z eno osebo. mesečna metro karta je 48€. cene v klubih so zeeelo visoke, pivo okrog 5 evrov, žganje nad 10. so tudi vstopnine v klube. hrana v trgovini je tukaj edina stvar, ki je po ceni primerljiva s slovenijo! no, če imaš kakršnokoli vprašanje o erasmusu v Barceloni, piši na mail: nastja.satler@gmail.com
lp
cena je na osebo. Lahko naletiš da imaš svojo sobo za 200€ drugace, pa Portugalska je cenjejša od Slovenije v osnovi. metro karta 11€( odvisno od con), pivo 1,5€, diskoteke vecinoma za punce zastonj, ali plačaš vedno 5€ z konsumacijo... meni je blo všeč, temperamentni portugalci, sproščeno vzdušje. zakon, še enkrat bi ponovila.
kolk torej si povprečno zapravila keša na mesec?
Je bil kdo na Norveškem?
Jst sm bla na izmenajvi na Norveskem. Super je blo. Kaj te pa zanima?
Veliko stvari me zanima
jaz sem se letos sicer prijavla, upam da bom sprejeta
me pa predvsem zanima če se da s štipendijo vsaj približno priti skozi mesec? jaz upam na erasmusovo štipendijo + dotacijo pa še zoisovo imam.
Drugače pa kje si pa bila? so bila predavanja v angleščini ali norveščini, sicer na spletni strani od faksa piše da bi naj bilo v angleščini, velikokrat pa ni tako.
pa še kak kontakt lahko pustiš ker imam še en kup vprašanj 
ojla,
kar pisi mi na mail mmerci@gmail.com z vprasanji, pa se bom potrudla ti po cim boljsih moceh ogovort. 
je bil kdo v grčiji- telassoniki (solun) ?
Hej!! Jaz sem sprejeta na erasmus izmenjavo v Porto. Tja odhajam septembra! Bi lahko dobila kakšen kontakt za stanovanje? Kako je s predavanji? Ali za erasmovce potekajo v angleškem jeziku? Hvala za info. Karkoli novega bom izvedela, mi pride prav. Lp, Ana
Hej, jaz sem letos sprejeta v lizbono... vse informacije bi pršle prav...če gre pa še kdo slučajno spetembra v lizbono pa se lahko javi, da se kaj zmenmo... 
Mogoče malo "čudno" vprašanje. Kako ste izvedeli da ste sprejeti? Jaz še nisem dobila nobenih povratnih informacij. Tako da je vsak podatek dobrodošel.
nas je najprej obvestil oddelek, zdaj smo pa dobili še od naše mednarodne pisarne mail, da so posredovali prijave univerzi in da bodo počasi začeli pošiljat prijave na posamezne fakse
najboljše, da čim prej stopiš do oddelčnega koordinatorja in vprašaš
Aha, potem je to od faksa odvisno kdaj te obvestijo. upam da bo kmalu kaj drugače pa bom šla povprašati. hvala!
Res so cene v Barceloni visoke..posebej za najem stanovanja, diskoteke, pijača. Hrana v trgovini normalno, tako kot pri nas, mogoče celo še kaj ceneje. Vendar s štipendijo in po možnosti še drugo štipendijo (republiško, zoisovo) se da preživeti. Vedno dobite 80% vnaprej, ostalo po vrnitvi. Na našem faksu v Barceloni (Autonoma de Barcelona) so vsi predmeti potekali v angleščini in tudi profesorji so obvladali, tako da ni nujno, da je povsod tako, kot je napisal nekdo pred mano..čeprav sem od veliko drugih slovencev slišala, da na njihovih faksih ni bilo angleščine. Sam študij in izpiti so bili pa precej zahtevni in na dokaj visokem nivjou! Drugače pa vtis o Barceloni na splošno...zakon, fenomenalno, lepo mesto! Lp 
@spela: jaz grem februarja v Solun - greš tudi ti?
Jst grem tud v Lizbonco semptembra..lahko bi se kej zmenil 
mail me berkopecblaz@gmail.com
A je bil mogoce kdo v Berlinu ali pa je tja namenjen?
lp
|
02.04.2011 - 31.12.2015
|
|
|
23.04.2011 - 01.03.2015
|
|
|
29.04.2011 - 29.04.2013
|