Kam te nesejo krila?

Poletno delo v ZDA

O programu

Program Work Experience CCUSA v Sloveniji deluje že od leta 2000. Možnost programa poletnega dela v ZDA mednarodnim študentom omogoča spoznavanje ZDA na zelo svoboden, avanturističen način in z najmanjšimi možnimi stroški. Poletno delo v ZDA je najboljši in najcenejši način, da združiš delo, potovanje in zabavo.

Vsako leto preko organizacije CCUSA na delo v ZDA odide preko 14.000 študentov s celega sveta. Program omogoča največ štirimesečno delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem so na voljo sezonska delovna mesta v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje s celega sveta, ki svoje poletje želijo preživeti ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Tisti, ki smo že bili, menimo, da je program investicija v prihodnost. V ZDA pridobiš pomembne delovne izkušnje v mednarodnem kolektivu, izboljšaš znanje angleščine in spoznaš vrstnike s celega sveta. Po končanem delu se s prisluženim denarjem lahko odpraviš še na zasluženo potovanje po ZDA ali pot nadaljuješ kam v Južno Ameriko. To je priložnost, da poletje preživiš popolnoma drugače! Lahko si sobarica v svetovno znanem nacionalnem parku, receptor ali vratar v hotelu, animator v znanem zabaviščnem parku, natakar v letoviški restavraciji ... Opravljaš lahko večino sezonskih del, poiščeš si lahko tudi dodatno delo.

Pogoji za prijavo

  • status študenta na eni izmed slovenskih fakultet, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje)
  • moraš biti star-a vsaj 18 let in ne starejši-a od 29 let na dan 1. maj 2017
  • znanje pogovorne angleščine

Bi rad izvedel več iz prve roke? Naroči se na brezplačen posvet pri nas v pisarni!

Rezerviraj termin

Kdaj lahko delam?

Kot so vsi obljubljali, sem imel najboljše poletje do sedaj. Celotna izkušnja je močno presegla moja pričakovanja, pozitivno seveda. Odločitev, da grem v ZDA se je torej izkazala za mojo najboljšo do sedaj. Že načrtujem vrnitev!

Na programu Work Experience USA lahko slovenski študentje sodelujejo le v poletnih mesecih, v času poletnih počitnic, ki jih vsaka univerza določi po svoje (npr. Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru imata počitnice od 10.6.2017 do 30.9.2017). Delaš lahko med datumi uradnih počitnic, ne glede na dejanski čas, ki ga imaš na voljo. Zimski program je namenjen samo študentom južne poloble. Prvi odhodi v ZDA so v začetku junija, trajajo pa še cel mesec junij ter v začetku julija. 

Program dovoljuje največ štirimesečno delo, najdlje do konca septembra, po končanem delu pa študentom ostane še 30 dni, ki ga lahko izkoristijo za potovanje po ZDA (grace period). Vsi sodelujoči morajo vedeti, da so datumi začetka in konca dela, ki so zapisani na vizi, zelo pomembni, vsak prekršek pa kaznivo dejanje, ki ti lahko onemogoči kasnejši vstop v ZDA.

Najkrajši možen čas dela pri Placement opciji je 3 mesece, pri Independent pa odvisno od delodajalca, vendar če želiš delati le 2 meseca, te marsikdo ne bo vzel v službo, hkrati pa težje pokriješ vse začetne stroške. Če se odločiš za poletje v ZDA, ga izkoristi v celoti!

Opcije

Placement

Pri tej opciji ti službo poiščemo in zagotovimo mi (CCUSA). Na intervjuju se pogovorimo o delih, ki bi jih bil-a pripravljen-a opravljati in tvojih dosedanjih izkušnjah. Izpolniš tudi dodaten del prijave, kjer navedeš svoje želje.

Na Placement programu imaš 2 opciji:

Preferred Placement - najpogostejša izbira

Predvsem za tiste, ki se na pot odpravljate sami. Po prijavi in opravljenem intervjuju si v sklopu svoje prijavnice ogledaš seznam delodajalcev in delovnih mest in nam nato oddaš seznam 7-10 poklicev in delodajalcev, pri katerih bi rad delal. Tvoj profil nato pošljemo izbranim delodajalcem v ZDA in z malo sreče je ena izmed izbranih služb tvoja. Možna je tudi nadgradnja programa na Skype Placement kjer se odločiš za enega izmed delodajalcev, ki zaposlujejo izključno na Skype intervjujih. Oglej si seznam delodajalcev, ki so že na voljo.

Regular Placement

Pri tej opciji izbereš, če želiš delati s katerim od svojih prijateljev ali če želiš, da je v sklopu dela zagotovljeno tudi bivanje (housing). Potem ti glede na tvoje izkušnje in znanja poiščemo najustreznejše delo. Opcija je namenjena zgolj tistim, ki bi pri placement opciji radi delali s prijateljem v paru pri isstem delodajalcu ali pa želiš, da je bivanje (housing) pri delodajalcu zagotovljeno. Pri tej opciji žal nimaš izbire, kje in kaj bi delal, zagotovimo pa ti, da delaš z izbranim prijateljem. Tudi za prijavljene v paru pa je na voljo opcija Skype intervjujev, ki jo toplo priporočamo, saj tako lahko vplivaš na izbor delodajalca.

Independent

Ta opcija ti sicer omogoča največ svobode in prilagodljivosti pri iskanju službe, vendar moraš biti pozoren na vsa določila ameriške vlade. Svetujemo ti, da si ogledaš seznam del, ki niso dovoljena. Za vsako službo moraš namreč oddati poseben obrazec s ponudbo za delo, nakar vsakega delodajalca natačno preverimo, saj mora ustrezati vsem kriterijem programa. Nekaj kontaktov in delovnih mest ti lahko posredujemo mi iz naše baze znanih delodajalcev, vendar se moraš pri iskanju zanašati na več virov, da si res pravočasno najdeš službo. Vsem študentom priporočamo, da si službo poiščete pred odhodom v ZDA, saj imate v nasprotnem primeru le 7 dni po vstopu v državo čas za iskanje ustreznega dela, sicer se morate vrniti domov.

Returnee

Se želiš vrniti v ZDA? Preko CCUSA se lahko vrneš k istemu delodajalcu ali pa si poiščeš novega. Vse, kar moraš storiti, je, da izpolniš online prijavo za Independent, oddaš potrebne paprije in plačaš program.

Vrste del

V ZDA lahko opravljaš večino sezonskih del (oglej si seznam nedovoljenih del). Najpogostejša so tipična »poletna« dela v turističnem sektorju: obalna mesteca, nacionalni parki, restavracije, hoteli, zabaviščni parki, letovišča, trgovinice s spominki. Ta podjetja zaposlujejo tudi do 4000 študentov s celega sveta (ZDA, Anglija, Rusija, Nemčija, Avstralija, Italija, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Slovenija itd.).

Kje vse lahko delam?

Oglej si zemljevid vseh udeležencev v letu 2016 z lokacijami, kjer so delali. Hitro boš videl, da je možnosti povsod dovolj. Največ udeležencev si delo poišče na severovzhodu, na obali na jugu, v Koloradu ter na območju narodnega parka Yellowstone.

Plačilo

"Vrednost te izkušnje se ne more meriti v denarju in le stežka opiše z besedami. Potovanje je bilo "noro", delo pa prav tako super: odlično organizirano, dobro plačano. Od zdaj naprej imam tudi prijatelje iz ZDA, Mehike, Nepala idr. Uresničil sem svoje sanje in jih tudi živel."

Plačilo je seveda odvisno od dela, ki si ga izbereš. Najnižje zagotovljeno plačilo je  $7.25/uro, oziroma je ta postavka manjša, če delaš z napitninami. Napitnine so v restavracijah in barih v ZDA obvezne in tudi precej dobre: povprečno 15-20%. Službe kot so natakar-ica, barman, hostesa ipd. so tako ene bolje plačanih. Plačilo se giblje do $10 pa tudi več na uro, odvisno od tvoje ustrežljivosti in širine nasmeška.

Pomembno je dodati, da so delodajalci v ZDA bolj fleksibilni kot doma in se lažje dogovoriš za nadure (vsaka nadura se običajno plača 50% več kot navadna delovna ura) ali pa si najdeš še eno službo. Lahko sprejmeš dodatno delo čez vikend oz. v prostem času za dodaten zaslužek. Viza te ne omejuje in imaš lahko več služb. 

Moramo opozoriti, da ta program prvenstveno ni namenjen bajnim zaslužkom temveč življenjski izkušnji: življenju v drugem kulturnem okolju, spoznavanju ljudi s celega sveta, izboljšanju jezika in potovanju po ZDA. Zaslužek vsekakor igra pomembno vlogo, saj je eden od namenov programa, da si sam pokriješ stroške programa, življenja v ZDA in potovanja. Vsekakor pa je pomembno, da izkusiš tudi ameriško kulturo, saj moraš mesečno izpolniti kratko anketo o tvojem spoznavanju ZDA. 

Riziko odpovedi

Svoje poletno delo v ZDA lahko tudi zavaruješ z rizikom odpovedi, če bi moral/-a svojo poletno izkušnjo odpovedati iz zdravstvenih razlogov. Zavarovanje krije naslednje primere:

  1. Hude telesne poškodbe, nepričakovane Hude bolezni ali smrti: a. Zavarovanca ali Sopotnika ali b. osebe, s katero Zavarovanec začasno biva ali c. Zavarovančevega Sorodnika.
  2. Zapletov, povezanih z nosečnostjo Zavarovanke ali nosečnostjo Sopotnice, če je bila nosečnost zdravniško ugotovljena in potrjena po datumu sklenitve Zavarovalne pogodbe ter je Potovanje po zdravniškem nasvetu odsvetovano.

Riziko lahko skleneš ob plačilu prvega obroka na intervjuju, cena je 36,31 €. Za letalsko karto se riziko odpovedi sklepa ločeno.

Bivanje, hrana in zaslužek

V večini primerov ti delodajalec za določeno plačilo ponudi prebivališče blizu dela in pogosto dobiš tudi kak brezplačen obrok (sploh če delaš v kuhinji). Drugače pa je to tvoja skrb in si hrano ter bivališče plačuješ sam. Pred odhodom v ZDA imaš dovolj časa, da se uspešno pripraviš tudi na morebitno iskanje stanovanja.

Cena bivanja je običajno med $30 in $125 na teden, odvisno od lokacije, ki si jo izbral-a (ali bo to Yellowstone National Park ali pa mondeni Vail, Kolorado), cene seveda niso enake. Nekateri delodajalci ponujajo tudi brezplačno bivanje, vendar so zelo redki.

Zaslužek v 4 mesecih

  • Pri minimalni postavki $7.25 v 4 mesecih (16 tednov po 40 delovnih ur) zaslužiš $4640 (od tega odštej davke, ki so odvisni od zvezne države v kateri delaš)
  • Najemnine stanejo povprečno $50 na teden x 16 = $800
  • Hrana in ostale potrebščine stanejo okoli $75 na teden x 16 = $1200
  • Tukaj gre seveda za izračun po minimalni postavki, brez nadur, bonitet in napitnin. Če prištejemo še to, so zaslužki precej višji. Primer: Ob postavki $10 zaslužiš $6400. Večina študentov začetne stroške povrne v dobrem mesecu.

Davki

V ZDA ti ob plači trgajo federal in state income tax - višina je odvisna od države, kjer delaš. Te davke v večini dobiš v roku enega leta nazaj, pri oddaji davčne napovedi pa ti lahko pomagamo tudi mi.

Letalska karta

Tudi za letalsko karto ti ni treba skrbeti, saj mora biti karta v okviru programa kupljena pri nas. Preverili bomo najboljše opcije, ki so na voljo za destinacijo, kamor letiš. Če želiš, se lahko vračaš tudi iz drugega mesta (npr. iz New Yorka, Los Angelesa, Miamija, Mexico Cityja).

Potrebuješ več informacij? Naroči se na brezplačen posvet pri nas v pisarni!

Rezerviraj termin

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb